Milyen szempontokat kell figyelembe venni a székhelyválasztáshoz?

A székhely kiválasztásánál több szempontot is figyelembe kell venni, elsőként talán azt, hogy mekkora az adott vállalkozás. Nagyobb vállalkozások számára általában nem jelent akadályt egy külön irodát működtetni, ahhoz hogy minden fontos dokumentumot átvegyenek, megőrizzenek és intézzék a különböző céggel kapcsolatos ügyeket, egy kisebb vállalkozásnál már az lehet. Ez esetben egyértelműnek tűnik, hogy megbízzunk valaki mást azzal, hogy ezeket a teendőket elvégezze helyettünk, így a vállalkozások számára csak a bérleti és megbízási díjat kell kifizetni a székhely fenntartásához, amely lényegesen kevesebb ráfordítást jelent, mintha saját irodát üzemeltetnénk.

Nagyon sok mikrovállalkozás saját otthonába jegyezteti be a cégét. Senki nem tervezi azt, hogy legrosszabb esetben adósságai keletkeznek, netalántán csődbe megy, viszont erre az legrosszabb esetre is gondolni kell, körültekintően kell eljárni amikor kiválasztjuk cégünk székhelyét.
Sajnos ilyenkor a hatóságok mindent figyelmen kívül hagyva a székhelyen bejegyzett ingóságokat is lefoglalhatják, ami azt jelenti, hogyha otthonunkba jegyeztettük be a székhelyet, akár az összes vagyontárgyunkkal is felelhetünk, ha nem kellőképp körültekintően jártunk el. Ezt figyelmen kívül hagyva is kellemetlen helyzet keletkezhet abból, ha csak egy hivatali megkeresésnek kell eleget tennünk saját otthonunkban.

A székhely otthoni bejegyzésével kapcsolatban gondokat tud okozni, hogy összekeverednek a hivatali kiadások a személyes kiadásokkal és egy NAV ellenőrzés során emiatt akár meg is bírságolhatnak minket.

Szintén problémás lehet az a helyzet, ha külföldön vagy vidéken tartózkodunk folyamatosan, viszont hosszú távon itt szerződtünk Magyarországon vagy Budapesten és szükség van egy ingatlanra, ami székhelyként tud funkcionálni.

Előfordulhat olyan helyzet is, amikor saját ingatlannal nem rendelkezünk cégünk számára (például béreljük). A székhely bejegyeztetéséhez ebben az esetben az ingatlan tulajdonosának hozzájárulására lenne szükség, azonban valamilyen okból a tulajdonos megtagadja tőlünk ezt a lehetőséget.

Figyelembe lehet venni még azt is, hogy jogilag korrekt módszerrel a székhely megfelelő helyen történő bejegyzése esetén iparűzési adót is meg lehet takarítani. Az iparűzési adó mértéke a bevétel 2 %-át teszi ki, azonban az önkormányzatok e bevételforrás mértékéről szabadon döntenek, tehát vannak olyan települések is, akik úgy kívánják a vállalkozások létesítését ösztönözni, hogy egyáltalán nem kérnek iparűzési adót. Erre sajnos nem minden esetben van lehetőség, de pl. elérhető akkor, ha Újlengyelben jegyeztetjük be székhelyünket.

A székhelyszolgáltatás megoldás még arra a helyzetre is, ha vállalkozást üzemeltetünk, emellett viszont főállásban alkalmazottak vagyunk egy másik munkáltatónál és a napközbeni elfoglaltságunk miatt nem tudjuk megfelelően kezelni a céggel kapcsolatos iratainkat.

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.