Cég adás-vétel

Rengeteg oka lehet annak is, amiért egy vállalkozás vagy magánszemély úgy dönt, hogy megvásárol egy másik céget, vagy részesedést szerez egy másik gazdasági társaságban. Az alábbiakban áttekintjük a cég eladás és vétel fontos szempontjait.

Mikor érdemes eladni? 
A cég eladás időszerűvé válása optimális esetben akkor érkezik el, mikor az iparág a lehető legjobban megy – a befektetők ugyanis érthető módon a növekvő iparágak iránt érdeklődnek. Az ideális, ha a tulajdonos a cég növekedését nem tudja finanszírozni, ezért van szüksége a pénzre. 

 Mennyit ér a cég és mennyit fizetnek érte? 
A cégértéke nem biztos, hogy egyenlő a vételárral. A cégérték  meghatározása minden cégeladás esetében kulcsfontosságú elem. A tulajdonosnak folyamatosan tisztában kéne lennie a cég értékével és azzal, hogy ezt mi befolyásolja, hisz így tud olyan döntéseket hozni, amelyek növelik a cég értékét. A cégérték számolható, döntésekkel befolyásolható, külső tényezők függvényében is változhat. A tranzakciós ár alapvetően elvileg korrelál a cégértékkel, de nem feltétlenül, hisz befolyásolja a tárgyalási pozíció, de a cégről alkotott kép és a vele szembeni bizalom is.   

Mi a cégérték?   
Alapvetően három módszer alapján határozzák meg: 1. állóeszköz, forgóeszköz, humán tőke – ez összeadva a cégérték 2. Versenytársakkal való összehasonlítás – piaci módszer 3. Készpénz termelő képesség alapján történő érték meghatározás - vagyis az a pénz, amit a jövőben meg tud termelni. A cégértékesítés során általában az utóbbi modellt használják, de általában a másik módszerekkel is megerősítik ezt az értéket.  Egy autó példájával összehasonlítva:  mit tud/mennyi az ára a többi hasonlóhoz képest/mennyit ér nekem, hogy lesz egy jobb autóm a cégben, mennyi plusz bevételt hoz. A cégérték nem pontosan meghatározható, minden nap változik – tőzsdei cégeknél ez egyértelműen látszik, de máshol is így van. 
Természetesen a kötelezettségek, hitelek csökkentik a cégértéket, míg a megtakarítások növelik – ezek levonásával alakul ki a cég értéke (ami nem egyenlő a cég üzleti értékével).  Érdemes már a tárgyalások megkezdése előtt tisztában kell lennünk a cégünk értékével és azzal, hogy milyen tranzakciós árat tekintenénk elfogadhatónak.

Mit fogunk eladni? Céget, technológiát, eszközöket? 
Át kell gondolni, hogy céget, eszközöket, brandet, know how-t, ügyfélkört, szerződésállományt vagy mást adok el? Együtt vagy külön? Mit teszünk, ha a vevő nem akarja az egész céget? Nem érdemes úgy nekiállni a folyamatnak, hogy ne gondoltuk volna végig az egyik vagy másik verzió előnyeit, hátrányait és a minket is érintő kockázatokat.  A cég beolvadása, a korábbi munkavállalók megtartása, az ügyfélkör, a brand megtartása vagy elvesztése, a korábbi kötelezettségek mind kockázatot hordoznak magukban, amit a vevő (befektető) kezelni is akar. 

Cégvásárlás előtti feladatok
 Az ügylet megkötése előtt meg kell győződnie a megvásárolandó cég vagyoni helyzetéről, gazdálkodásának eredményességéről (illetve esetleges eredménytelenségéről), tulajdonosi szerkezetéről, arról, hogy az adott cég nem áll csődeljárás, felszámolási eljárás hatálya alatt, illetve nincs folyamatban végelszámolása sem. Fel kell deríteni azt is, hogy a megvásárolandó cég képviseletében ki és milyen jóváhagyás mellett jogosult aláírni a megállapodást. 
A vagyoni helyzetnek, a gazdálkodás eredményességének és a tulajdonosi szerkezetnek az ismerete értelemszerűen gazdasági szempontból lényeges, hiszen a cégvásárlással általában a vevő jó üzletet kíván kötni. 
Az egyéb körülmények pedig azért lényegesek, mert amennyiben a cég például felszámolási eljárás alatt áll, úgy érvényes ügyletet csak a felszámolóval lehet kötni, illetve ha az eladó képviseletében nem az arra jogosult írja alá a megállapodást úgy az ügylet érvénytelen. 

Hiteles céginformáció
Az "eladó" adatai
 A megvásárolandó cég állapotát tükröző legfontosabb iratokat (utolsó, egységes szerkezetbe foglalt társasági szerződés; aláírási címpéldány; utolsó évre vonatkozó mérleg- és eredménykimutatás - feltéve ha a cég a jelzett idő óta már működik -, taggyűlési jegyzőkönyvek stb.) "egyszerű" másolatban már az üzleti tárgyalások folyamán szerezzük be szerződő partnerünktől. 
 A cégadatok nyilvánossága
A cégadatok (cégiratok) nyilvánosak, ami azt jelenti, hogy az adott cég székhelye szerinti cégbíróságnál az iratok félfogadási időben korlátozás nélkül megtekinthetőek, az iratok tartalmáról feljegyzés készíthető.  A cégbíróságokon cégmásolat, cégkivonat vagy cégbizonyítvány kiadását lehet igényelni. 

A cégbíróságon - a fentieken túl - a létesítő okiratról, valamint a letétbe helyezett, a számviteli törvény szerinti beszámolóról is kérhető hiteles másolat. Lényeges azonban, hogy például a társasági szerződés, az aláírási címpéldány, illetve egyéb cégirat hitelesített másolatát a cégbíróság kizárólag az arra jogosultnak, illetve a jogosult által meghatalmazottnak adja ki, illeték megfizetése ellenében.
Mennyi ideig tart az ún. átvilágítás? Ez több tényezőtől függ. Általánosságban elmondható, hogy egy viszonylag rövid ideje működő, kis volumenű társasággal könnyebb a dolgunk, míg egy hosszabb ideje tevékenykedő nagyobb cég átvilágítása esetenként több hónapot is igénybe vehet.
 

Mennyi ideig tart a tranzakció?
Maga a tranzakció a Logosz irodáiban 1-1,5 órát vesz igénybe, abban az esetben a ha minden szükséges irat rendelkezésre áll illetve akkor a vásárlás előtt a cég átvilágítása megtörtént, valamint ha az eladó és a vevő is meghozták a felelő döntésüket.

Logosz Cég eladás vétel csomagjai>>

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.