Mi a cég székhelye?


Ahhoz hogy tisztában legyünk a székhelyszolgáltatással érdemes előtte meghatározni a magának a székhelynek a fogalmát. A jogszabályi rendelkezések alapján a cég székhelye a cég bejegyzett irodája, a bejegyzett iroda a cég levelezési címe. A cég székhelyet cégtáblával kell megjelölni.
  

A bejegyzett irodában történik a céggel kapcsolatos adminisztratív teendők intézése, gazdasági vagy más a cég működésével összefüggő döntéshozatal, a cég irányítása, ügyvezetése nem feltétlenül itt zajlik. Ez az a hely, "ahol a cég üzleti és hivatalos iratainak átvétele, érkeztetése, őrzése, rendelkezésre tartása, valamint ahol a külön jogszabályban meghatározott, a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítése történik." (2006. évi V. törvény  7. § (1). 

A cég székhelyét a létesítő okiratban, illetve a cégjegyzékben - irányítószám, helység, utca, házszám, emelet, ajtó vagy helyrajzi szám - feltüntetésével kell megjelölni. Postafiók megjelölés székhelyként nem szolgálhat! A székhely megváltozása, megszüntetése, áthelyezése a létesítő okirat módosítását is jelenti.

Fontos tudni, hogy minden Magyarországon bejegyzett cégnek székhellyel kell rendelkeznie, e nélkül jogszerűen nem működhet.

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.